מהלך נרחב של "מלח הארץ" לשימור אוכלוסיית עופות המים, משיג תוצאות מרשימות
מחקר שהתבצע באוניברסיטת תל אביב מצביע על מספר שיא בקינונים של שחפיות ים בבריכות של מלח הארץ
המחקר המבוצע במעבדה של ד"ר רועי דור, אוניברסיטת תל אביב, מצביע גם על גידול של פי 3 בשרידות אפרוחי שחפיות בבריכות של מלח הארץ.
המהלך בשיתוף החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ומתנדבים נוספים.
רויטל בן-שחר, מנהלת השיווק והחדשנות ב"מלח-הארץ": "בריכות המלח שלנו מהוות בית גידול חיוני לקיום מגוון גדול של עופות מים בשל תהליך הייצור האקולוגי של המלח".
חברת מלח הארץ בשיתוף גופי שמירת הטבע בישראל מבצעת פעולות רבות לעידוד הקינון של מיני עופות בסיכון ולהגנה על כלל מיני העופות בבריכות.
אוכלוסיית השחפיות הגמדיות בישראל קיימת ומתרבה הודות לפעולות שנוקטת חברת "מלח-הארץ" לשימורה.
חברת "מלח-הארץ" מנהלת בבריכות המלח באילת ובעתלית פרויקט ממושך המאפשר קיומה של סביבה מוגנת עבור עופות המים. בשיתוף החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ומתנדבים נוספים, מתקיימת באזור בריכות המלח בעתלית ובאילת פעילות הגנה על הצפרות והטבע כחלק משגרת העבודה. לטובת שימור והגנה על עופות המים, גידרה "מלח הארץ" את אזורי הבריכות נגד טורפים והקימה מצפורים ואיים מלאכותיים המהווים אזורי קינון בטוחים, זאת לצד תמיכה של החברה במחקרים ובמעקב באמצעות טיבוע והצבת מצלמת תצפית באזורי הקינון.
שיא במספר זוגות שחפיות הים המקננים וגידול של פי 3 בשרידות אפרוחי שחפיות גמדיות
עופות אשר מקננים על הקרקע במושבות, דוגמת שחפיות, חשופים במיוחד להפרעות אדם באתרי הקינון ולאבדן של בית הגידול. השחפית הגמדית ושחפית הים הן מיני עופות מים נודדים, אשר מקננים בישראל מוגדרים בסיכון, עקב מספר קטן של מושבות קינון, רובן מלאכותיות ותלויות בממשק פעיל עם האדם. בריכות המלח בעתלית מהוות את אתר הקינון המרכזי עבור שני מיני שחפיות. שימור של אוכלוסיות מקננות אלה דורש ניטור ארוך טווח והבנה של גורמי הסיכון להצלחת הקינון.
רויטל בן שחר, מנהלת השיווק והחדשנות ב"מלח הארץ", מסבירה: "המלח שלנו הינו מוצר טבעי המיוצר באופן מסורתי ואקולוגי המתבסס על אנרגיית השמש והרוח. בריכות המלח חיוניות לקיום מגוון גדול של עופות מים, חלקם בסכנת הכחדה ונפלה בחלקנו הזכות לסייע להם להתרבות. תוצאות המחקר מראות שאנחנו מצליחים להשיג גידול משמעותי באוכלוסיית עופות המים ומחזקות אותנו להמשיך ולפתח את פרויקט השימור".
המעבדה של ד"ר רועי דור באוניברסיטת תל אביב משתפת פעולה עם "מלח-הארץ" במחקר שמטרתו לבחון את הצלחת הרבייה, את רמת שרידות השחפיות באתרי הקינון השונים לאורך השנים ואת הגורמים המשפיעים על הצלחת הרבייה. במסגרת המחקר, במהלך עונת הקינון, נערכות תצפיות על השחפיות המקננות באי המרכזי בעתלית ומתועדים פרמטרים של ביולוגיית הקינון (כגון מספר זוגות מקננים, גודל תטולה, כלל הביצים בהטלה אחת והצלחת בקיעה) וכן נוכחות והשפעה של טורפים. בנוסף, מתבצעות תצפיות על קצב האכלת האפרוחים ומעקב אחר השרידות שלהם.
בטרם פרויקט שימור עופות המים בבריכות המלח, הלך ופחת מספרם של זוגות שחפיות הים המקננים בישראל והגיעה לכ-300 זוגות בלבד שהצליחו לקנן. לאחרונה בשל אזורי הקינון המוגנים שמטפחת "מלח הארץ" הלך וגדל מספרם עד בעונת הקינון 2018 (חודשים אפריל-אוגוסט) תועד שיא במספר הזוגות המקננים של שחפיות ים מאז שנת 2011, עם קינון של כ-900 זוגות באי המרכזי בעתלית – ניתן לראות כי מספר השחפיות שולש וכולן יחד מקננות ומתרבות בבטחה במושבת קינון משותפת באי שחברת ״מלח-הארץ״ הקימה בלב בריכות המלח. באופן כללי רואים מגמת עלייה במספר שחפיות הים שבאות לקנן בישראל בשנים האחרונות. שחפיות גמדיות מקננות במספרים דומים לשנים קודמות – 233 זוגות של שחפיות גמדיות באי המרכזי בעתלית. בריכות המלח של "מלח הארץ" בעתלית היוו את אתר הקינון היחיד עבור שחפיות גמדיות ב-2018.
בעונת הקינון של 2017 זיהו תצפיתני המחקר טריפה על-ידי תנים כגורם מרכזי לרבייה הנמוכה בעתלית ובעקבות כך הוגברו פעולות המיגון מפני טורפים (הוצבה גדר חשמלית בשיתוף עם רשות הטבע והגנים) ואכן, בעונת 2018 חל גידול של פי שלוש בשרידות אפרוחי שחפיות גמדיות בעתלית (39% הצלחת פריחה ב-2018 לעומת 13% הצלחת פריחה ב-2017), רמת הפרודוקטיביות של מושבת השחפיות דומה לזו של מושבות אחרות בעולם. תוצאות המחקר תורמות למאמצי השימור של שחפיות המקננות בישראל וזיהוי הגורמים המשפיעים על הצלחת הרבייה.
כך, גם עופות הפלמינגו היפהפיים לא היו נמצאים בישראל באופן קבוע בעונת החורף במספרים כה גדולים, לולא בריכות המלח היו עבורן מקום מחיה מוגן ובטוח ייתכן שהיו חולפים בשמי הארץ, אך לבטח לא היו עוצרים ונשארים.
(צילום תמונה: יוסי אשבול)
"מלח-הארץ" היצרנית המובילה של מלח איכותי למזון בישראל מאז 1922, הנה חברה שורשית ומתחדשת, המצמיחה תעשיה מועילה לאדם, לקהילה ולסביבה. "מלח-הארץ" מנהלת בבריכות המלח באילת ובעתלית פרויקט ממושך המאפשר קיומה של סביבה מוגנת עבור עופות המים. בשיתוף ארגוני שמירת הטבע ומתנדבים מתקיימת באזור בריכות המלח פעילות הגנה על הצפרות והטבע כחלק משגרת העבודה. לטובת שימור והגנה על עופות המים הקימה החברה מצפורים ואיים מלאכותיים המהווים אזורי קינון בטוחים והיא אף תומכת במחקרים ובמעקב באמצעות טיבוע והצבת מצלמת תצפית בתוך אזורי הקינון. "מלח הארץ" מובילה את מהלך מיתוג עולם המלח בישראל ומציעה מגוון רחב של מלח ים משובח בטעמים, במרקמים ולשימושים שונים.
מאמרים מומלצים
מתכון פילה דג אקסטרא מתובל
מתכוני מלח הארץ - פילה דג אקסטרא מתובל שום פלפל, עם שעועית ירוקה.
קרא עוד